Dagens tips - Hana-Bi



Titel: Hana-Bi

Regissör: Takeshi Kitano

Skådespelare: Takeshi Kitano, Ren Ohsugi, Kayoko Kishimoto mfl

Trailer

 

Hana-Bi är en japansk film skriven, regisserad och spelad av Takeshi Kitano. Filmen blev väldigt känd världen runt och bidrog till att göra Kitano till en av japans främsta regissörer av sin tid.

 

Handlingen kretsar runt Nishi (Takeshi Kitano)som säger upp sig i sitt polisyrke när hans vän Horibe (Ren Ohsugi) blir rullstolsbunden efter en incident. Han slutar eftersom han känner sig skyldig till denna händelse, bland annat. Nishi bestämmer sig att spendera mer tid med sin döende fru (Kayoko Kishimoto), men samtidigt måste han ta tag i det som ligger bakom honom.

 

Hana-Bi är en film med ett väldigt långsamt tempo som i mellan åt exploderar med extremt våldsamma scener som kommer som en smäll i ansiktet. Dessa scener är en kontrast mot resten av filmen på ett helt lysande och briljant sätt. De känns aldrig opassande utan bara helt autentiska rakt igenom. Nishi är en lugn och sansad men oförutsägbar karaktär som aldrig slutar att förvåna en, intresset och empatin för honom sitter kvar hela filmen.

 

Förhållandet mellan Nishi och hans fru är utfört på ett fascinerande och vackert sätt; det är knappt någon dialog mellan dem, men tack vare skådespeleriet så känns deras kärlek till varandra rakt in ens eget hjärta. En annan väldigt sensuell del av filmen är delarna med rullstolsburne Horibe. Självmordbenägen och dyster efter att hans fru och barn lämnat honom så spenderar han tiden med att måla tavlor.

 

Det låga tempot blandat med de smällande våldsamma scenerna och ett genuint kärleksförhållande kompenserat med vackert foto och strålande musik gör Hana-Bi till en film med knappt några brister.

 

Skriven av Nikokicken


Kommentarer
Postat av: Elias Westerberg

Älskar Hanabi! Bra tips!

2010-12-06 @ 20:38:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0