Dagens tips - Brick


Titel: Brick (2005)

Regissör: Rian Johnson

Skådespelare: Joseph Gordon-Levitt, Nora Zehetner, Lukas Haas, mfl.

Trailer

 

Brick är en detektivfilm utspelad i modern high-school miljö blandad med 50-talets film noir. Blandningen är fantastisk och något man sällan får se.

 

Brick handlar om Brendan (Joseph Gordon-Levitt) som undersöker den kriminella undervärlden i hopp om att hitta information om hans ex-flickvän som försvunnit. Han blir inblandad i en värld full av knark, lögner, konflikter och mord.

 

Filmen ligger helt klart i en egen klass som en modern film noir i high-school miljö. Karaktärerna är helt fantastiska, lagom cyniska och opålitliga. Mest iögonfallande är Joseph Gordon-Levitt som är brilliant som Brendan, filmens detektiv, och The Brain, Brendans andra hand. Brendan sätter ihop trådar snabbt som attan och går extrema vägar för att ta reda på allt han behöver veta för att komma längre i sitt sökande. The Brain, som är nog bland den stiligaste karaktär jag sett i en film, kompletterar Brendan med information och genom att hålla honom på spåret.

 

Att Brick utspelar sig i high-school miljö är perfekt opassande t.ex karaktärer respekterar ”bossen” som om han vore den största och farligaste gangsterbossen i området, precis som i de allvarliga gangsterfilmerna. Jag säger dock inte att Brick är en oseriös film, för det är den verkligen inte. Den har en perfekt blandning som ibland är relativt mörk även fast man skrattar till då och då i de mest spända situationer tack vore den klockrena dialogen.

 

Brick är verkligen en film i särklass som underhåller hela filmen ut och i de flertal gånger man ser om den.


Skriven av Nikokicken


Dagens tips - Slaughterhouse Five


Titel: Slaughterhouse 5 (1972)
Regissör:
George Roy Hill
Skådespelare: Michael Sacks, Valerie Perrine, Eugene Roche mfl.
Trailer

Slaughterhouse 5, eller Slakthus 5, är en filmatisering på den klassiska novellen skriven av Kurt Vonnegurt Jr. Den är helt okronologisk i storyn, och det är detta som gör denna film extraordinär. Handlingen som till en början handlar om andra världskriget, utvecklas så småningom till något mycket mer komplext och förvånansvärt.

Billy Pilgrim, som är huvudpersonen i denna fantastiska novell och filmatisering, är en soldat mitt uppe i andra världskrigets hetta. Han blir tillfångatagen och får bevittna bombningen av den tyska staden Dresden, där han sitter som krigsfånge i källaren till Slakthus 5. Men något är speciellt med Billy; han har befriats från tidens makt, och reser fram och tillbaka i tiden i en oroväckande fart. I filmen får vi följa Billy och allt vad hans strapatser innebär inte bara i andra världskriget, utan också som ett utställningsexemplar på ett zoo på planeten Tralmafadore, som gift med den välställda Valencia och väldigt mycket annat underligt.

Filmen utspelar sig som sagt i okronologisk ordning, dvs. att filmen "hoppar" mellan olika händelseförlopp i Billys liv. Detta faktum gör filmen mycket intressant och aldrig uttråkande. Det lyfter också fram en sorts övergripande röd tråd, som är full med visa och moraliska antydningar.

Dock kan jag tycka att karaktärerna är aningen svaga, men som Kurt själv uttrycker sig i boken, "En av de stora bieffekterna av krig är av-karaktäriserandet av personer", så finns det kanske en anledning till detta. Med tanke på det så gör det inte så mycket att personligheterna hos karaktärerna kan vara svaga och intetsägande, då filmen kompenserar detta på ett mycket bra sätt med sina genomarbetade miljöer och klockrena manus.

Iochmed att filmen utspelar sig i okronologisk ordning är övergångarna nyckel-effekterna i Slakthus 5. Mycket jobb har som sagt även lagts ner på miljöerna, och för att vara en film från 70-talet är den mycket bra gjord.

Personligen skulle jag rekommendera denna film, men framför allt boken, till personer som vill uppleva något annorlunda. Man skulle kunna kalla denna godbit till klassiker för en riktig "think outside of the box"-film.


-Koffmaestro



Dagens tips - The Life Aquatic with Steve Zissou

 

Titel: The Life Aquatic with Steve Zissou

Regissör: Wes Anderson

Skådespelare: Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett mfl.

Trailer

 

Utifrån trailern avbildas Life Aquatic som en komedi, vilket är delvis felaktigt. Life Aquatic är en film utan dess like. Filmen hanterar ett flertal teman som förvånar än på obeskrivliga sätt.

 

Life Aquatic handlar om djuphavsforskaren Steve Zissou (Bill Murray) som vill ha revansch på ”the Jaguar shark” som dödade hans partner under en expedition. Hans drar ihop en besättning som ska följa med honom på hans nästa expedition vars mål är att hitta och döda hajen. Gruppen består bl.a. av Steve Zissoues fru, en journalist (Cate Blanchett) och en man som antingen är Zissoues son (Owen Wilson) eller inte.

 

Den expedition vi får följa är helt magisk. De helt galna karaktärerna och deras relationer till varandra som uppstår under resan är helt lysande, men märkliga. Ständigt så frågar man sig själv om denna haj verkligen finns eller inte, vilket gör storyn väldigt fängslande. Miljön är väldigt vackert uppmålad av t.ex. skeppet som porträtteras som ett dockhus och stop-motion varelser. Även soundtracket är helt fantastiskt som bidrar till den känsla som redan är skapad. Soundtracket kompletteras av franska covers som en i besättningen spelar ett flertal gånger.

 

Wes Anderson, som med många av hans filmer, skapar en helt förtrollande atmosfär där ingen scen eller karaktär känns onödig. Life Aquatic är, som trailern förutsäger, en rolig film. Men även en vacker film. En fascinerande film En galen film. Och så mycket mer.

 

Skriven av Nikokicken


Dagens Tips - Cherrybomb

Titel: Cherrybomb  (2009)
Regissör: Lisa Barros D'SaGlenn Leyburn
Skådespelare:Rupert GrintRobert SheehanKimberley Nixon.
Trailer

Cherrybomb utspelar sig över en vild helg med några ungdomar i Irland, och mellan dem skapas ett triangeldrama utan sitt like. Denna film har samma tema som TV-serien Skins, och om du gillar denna serie ska du definitivt kolla in denna film.

I början får vi följa de två kompanjonerna Luke och Malachy på deras jakt på den eftertraktade Michelle, och den första kvällen slutar ett besök på ett diskotek  med droger och slagsmål. Allt för att uppvakta Michelle. Lukes krassa hemförhållanden blir värre, och Malachy inser att han håller på att förlora, vilket leder till ännu en galen kväll innehållande bilstölder, droger och bilolyckor. Helgen fortsätter och ju längre tiden går ju värre blir förhållandet mellan de tre och efter ett tag sitter de alla insnurrade i varandra. 

Cherrybomb ligger i en genre som ännu inte blivit stor, och därför tycker jag denna film är någorlunda nyskapande, även fast triangeldraman inte är något nytt direkt. Men filmen tar den till en ny nivå med sina miljöer, som ger en känsla jag sällan upplevt förut. Speciellt byggnaden som Malachy jobbar i, "Leisure Complex", inger något som jag inte sett förut i en film. Tempot rullar på lugnt, med problemfyllt, lite med samma känsla som i tidigare nämda Skins

Miljön, karaktärerna, atmosfären och den dramafyllda handlingen gör denna film till något extraordinärt, något som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Men Cherrybomb är en intressant film som är klart sevärd. 

-Koffmaestro

Dagens tips - Garden State


Titel: Garden State (2004)

Regissör: Zach Braff

Skådespelare: Zach Braff, Natalie Portman, Peter Sarsgaard, mfl.

Trailer

 

 

Garden State är regisserad och skriven av Zach Braff som främst blivit känd från Scrubs som J.D. Filmen är en blandning mellan en komedi, drama och kärleksfilm som bjuder på allt man vill ha.

 

Garden State handlar om Andrew Largeman (Zach Braff) som är en enstöring som mer eller mindre är känslomässigt handikappad pga. av all medicin han går på. Andrew återvänder till hans hemstad efter tio år. Anledningen till hans återvändande är hans mors död, som han även delvis är på grund av honom. När han återvänder till hans hemort så tvingas han att träffa sin pappa, som även är hans psykolog, och deras relation är inte den bästa. Under den tid han är i sin hemort innan han flyger hem igen så träffar han gamla vänner och Sam (Natalie Portman). Mötet med Sam påverkar Andrews liv mycket.

 

Garden State är en oerhört vacker film som behandlar temat livet och relationer mellan medmänniskor på ett unikt sätt. Zach Braff spelar en väldigt särpräglad och bedrövlig karaktär och detta gör han mer än utmärkt. Filmen skapar en stämning som gör att man väldigt lätt sympatiserar med Andrew och Sam som driver filmen framåt och stabilt hela tiden.

 

Filmen är ärlig, och det är det som gör den som så egendomlig. Man kan känna igen sig, även i de dåliga och bra stunderna. Garden State har en äkta känsla genom hela filmen som gör att man bara vill ha mer och mer. För att vara Zach Braffs första film är den mållöst imponerande och jag hoppas verkligen han släpper en ny film snart.

 

Skriven av Nikokicken


Dagens tips - Wild At Heart


Titel: Wild At Heart (1990)

Regissör: David Lynch

Skådespelare: Nicolas Cage, Laura Dern, Willem Dafoe

Trailer

 

Wild At Heart är en thriller regisserad av en av mina favoritregissörer, David Lynch. Om man har sett något av David Lynch förut så vet man vad man kan förvänta sig. Om man inte gjort det, se denna. Se alla hans filmer.

 

Filmen handlar om hur Sailor Ripley (Nicolas Cage) och Lula (Laura Dern) är på flykt från diverse yrkesmördare som är ute efter att mörda Sailor. Yrkesmördarna är skickade av Lulas vrickade mamma som tvingat Lula från att träffa honom. I filmen får vi följa deras flykt och uppehåll på vägen.

 

Wild At Heart är inte som någon film du tidigare sett. Den innehåller helt absurda karaktärer, galna scener och soundtracket är alltifrån rockabilly och blues till speedmetall. Karaktärerna och deras dåd kommer att chocka dig gång på gång samtidigt som du blir ständigt fängslad. Nicolas Cage spelar sin roll fantastiskt, vilket jag aldrig tidigare sett av honom. Wild At Heart innehåller även den obehagligaste och vidrigaste karaktär jag någonsin sett.

 

David Lynch skapar den atmosfär som bara han kan: en blandning av spänning, fascinering och obehag. Den känsla filmen ger är något unikt som bara upplevs av hans filmer. Att inte se denna fantastiska film är ett misstag.

 

Skriven av Nikokicken


Dagens tips - City of God

 

Titel: City of God (original titel Cidade de Deus) (2002)
Regissör: Fernando Meirelles, Kátia Lund
Skådespelare: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Bené - Benny m.fl.

Trailer

City of God är en brazilansk film som återspeglar livet i en slum. Hela filmen är på portugisiska, och bygger på en sann historia. Rankad som #19 på IMDBs topplista, nominerad till 4 oscar och med 55 filmpriser är detta en riktigt sevärd film. Trots detta är den relativt okänd i Sverige, något som jag hoppas ska ändras på.

I början av filmen befinner vi oss i 1960-talets Rio de Janeiro, där man precis byggt en ny statsdel för fattiga människor.  Huvudpersonen, Buscape (som även är berättaren), ser tillsammans med de andra ungdomarna på när de äldre gängen rånar lastbilar och motell. Medans pojkarna växer upp, förändras stadsdelen och blir Rio de Janeiros farligaste slumområde. 1970 är Lil'ze ledare över det största gänget, medans Buscape, som inte vill ta den brottsliga vägen, börjar arbeta som fotograf och börjar dokumentera vardagen i Guds stad; gängkrig, våld och droglangning. På 1980-talet slåss de sista gängen om makten i slummen och Buscape dokumenterar allting till den lokala tidningen.

Det intressanta med denna film är hur den huvudpersonen Buscape inte egentligen är med i handlingen särskilt mycket, utan han är snarare vårt "öga" in i slummen. Man får följa flera personer, och man får ett bra perspektiv på hur det verkligen var i "Guds Stad". Jag kan nästan påsta att varenda karaktär i denna film är riktigt intressant, och skådespeleriet helt fantastiskt. Även fast det inte finns någon riktig genomgående story är det karaktärerna och miljöerna i slummen som gör den spännande och så bra som den är.

Denna film är ett måste om du är filmintresserad, eller bara om du vill se en riktigt bra film. Miljöerna är som sagt fantastiska, filmningen är genomtänkt och det finns inte ett tillfälle i filmen då du inte är klistrad vid rutan.


Koffmaestro

 

 

 

 


Dagens otips - Teeth



Titel:
Teeth (2007)

Regissör: Mitchell Lichtenstein

Skådespelare: Jess Weixler, John Hensley, Josh Pais mfl.
Trailer

Teeth är en skräckfilm med ett väldigt annorlunda tema. Den har nominerats och vunnit flera priser av outgrundliga skäl. Filmen handlar om Dawn (Jess Weixler) som är kyskhetsgruppens mest aktiva medlem. Hon har även en väldigt ovanlig mutation; denna mutation angriper män när hon känner sig hotad. För att klargöra: när hon känner sig hotad i samband med sex. Vi får följa Dawn och problemen som uppstår på grund av hennes mutation och hennes underliga relation med hennes halvbror.

Direkt efter jag såg denna film visste  att detta var den sämsta film jag någonsin sett. Den är listad som komedi och skräck, dock så ser jag inte de komiska inslagen (förutom det uppenbara att hon knipsar av penisar) eller de läskiga för den saken.
Skådespeleriet är bedrövligt. Filmningen ointressant. Storyn ofängslande.


Filmen är inte alls tilltalande, och inget jag rekommenderar om du är ute för en seriös och spännande skräckis. Den bidrar inte till några hoppa-till-moment, snabba hjärtslag eller tittande bakom kudde. Den lyckas dock få en att höja ögonbrynet av besvärande orsaker. Föreslås dock att ses tillsammans med ett gäng kompisar som bara vill sitta och skratta hånfullt åt något.

 

Skriven av Nikokicken


Dagens tips - Ink


Titel: Ink (2009)

Regissör: Jamin Winans

Skådespelare: Christopher Soren Kelly, Jeremy Make, Quinn Hunchar m.fl.
Trailer


Ink är en amerikansk indie-film som blev positivt bemött på flera filmfestivaler, dock pga. den låga budgeten så fick den aldrig någon riktigt publicitet. En riktigt bra film som inte fått den uppmärksamhet den förtjänar.

Filmen  handlar om en flicka och hennes far som blir indragna i drömvärldens makter. I drömvärlden finns två slags krafter: de folk som kämpar för att människan ska drömma bra drömmar, och de som vill förtrycka människan med ondska och mardrömmar. Samtidigt i den riktiga världen åker flickan Emma (Quinn Hunchar) in på sjukhus medans hennes far James (Christopher Soren Kelly) är alltför upptagen med sitt jobb för att bry sig. Emma blir kidnappad av ’Ink’ som ska byta bort henne till de onda krafterna. De goda krafterna försöker stoppa Ink, samtidigt som de försöker rädda Emma i den riktiga världen. Det pågår en ständig kamp mellan gott och ont i två olika världar där deras handlingar och konsekvenser påverkar varandra.

Ink har en nytänkande handling, man blir direkt indragen i det hastiga tempot och den spännande storyn vilket gör så att tittaren hela tiden måste hänga med. Trots den låga budgeten så blir man oavbrutet fascinerad över  den genomarbetade scenografin. Atmosfären och känslornas slående effekt blir förstärkta av musiken och de intressanta karaktärerna.

 

Filmen har skapat en egen kategori som inte setts förut; en blandning av sci-fi, fantasy och drama. Allt detta kompenserar den amatöriga dialogen och de ibland budgetpräglade effekterna. Ink ger en upplevelse som både underhåller och berör.



Varmt välkomna till våran nystartade filmblogg!

Detta är alltså våran (Nikolas och Kristoffers) blogg där vi recenserar och tycker till om filmer. Alla sorts filmer kommer komma upp här; gamla som nya, dåliga som bra
och långa som korta.

 

Denna blogg startades genom att vi som håller i bloggen, gick på bio tillsammans med en god vän en vanlig torsdagskväll. Under filmen slog det oss: man borde kunna få tips om bra och dåliga filmer innan man lägger tid och pengar på att gå och se dem. Tillsammans startade då vi denna blogg, där vi kan spela ut våran passion för filmer och tipsa folk om bra/dåliga filmer.

Ha det så bra som möjligt under eran vistelse på våran nystartade filmblogg!



RSS 2.0