Dagens tips - City of God

 

Titel: City of God (original titel Cidade de Deus) (2002)
Regissör: Fernando Meirelles, Kátia Lund
Skådespelare: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Bené - Benny m.fl.

Trailer

City of God är en brazilansk film som återspeglar livet i en slum. Hela filmen är på portugisiska, och bygger på en sann historia. Rankad som #19 på IMDBs topplista, nominerad till 4 oscar och med 55 filmpriser är detta en riktigt sevärd film. Trots detta är den relativt okänd i Sverige, något som jag hoppas ska ändras på.

I början av filmen befinner vi oss i 1960-talets Rio de Janeiro, där man precis byggt en ny statsdel för fattiga människor.  Huvudpersonen, Buscape (som även är berättaren), ser tillsammans med de andra ungdomarna på när de äldre gängen rånar lastbilar och motell. Medans pojkarna växer upp, förändras stadsdelen och blir Rio de Janeiros farligaste slumområde. 1970 är Lil'ze ledare över det största gänget, medans Buscape, som inte vill ta den brottsliga vägen, börjar arbeta som fotograf och börjar dokumentera vardagen i Guds stad; gängkrig, våld och droglangning. På 1980-talet slåss de sista gängen om makten i slummen och Buscape dokumenterar allting till den lokala tidningen.

Det intressanta med denna film är hur den huvudpersonen Buscape inte egentligen är med i handlingen särskilt mycket, utan han är snarare vårt "öga" in i slummen. Man får följa flera personer, och man får ett bra perspektiv på hur det verkligen var i "Guds Stad". Jag kan nästan påsta att varenda karaktär i denna film är riktigt intressant, och skådespeleriet helt fantastiskt. Även fast det inte finns någon riktig genomgående story är det karaktärerna och miljöerna i slummen som gör den spännande och så bra som den är.

Denna film är ett måste om du är filmintresserad, eller bara om du vill se en riktigt bra film. Miljöerna är som sagt fantastiska, filmningen är genomtänkt och det finns inte ett tillfälle i filmen då du inte är klistrad vid rutan.


Koffmaestro

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: FANBOINR1

Grymt fint, den måste jag seee

2010-10-13 @ 18:21:37
Postat av: Koffmaestro

Gör så! btw, kan alla sluta kommentera som olika fanboi's eller, det är fetish irriterande!

2010-10-13 @ 19:36:11
Postat av: Johan

En mycket sevärd film!



Så värst okänd är den inte i Sverige. Den har legat på åtskilliga topplistor under åren.

2010-10-13 @ 21:12:59
URL: http://neoculture.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0