Dagens tips - Brick


Titel: Brick (2005)

Regissör: Rian Johnson

Skådespelare: Joseph Gordon-Levitt, Nora Zehetner, Lukas Haas, mfl.

Trailer

 

Brick är en detektivfilm utspelad i modern high-school miljö blandad med 50-talets film noir. Blandningen är fantastisk och något man sällan får se.

 

Brick handlar om Brendan (Joseph Gordon-Levitt) som undersöker den kriminella undervärlden i hopp om att hitta information om hans ex-flickvän som försvunnit. Han blir inblandad i en värld full av knark, lögner, konflikter och mord.

 

Filmen ligger helt klart i en egen klass som en modern film noir i high-school miljö. Karaktärerna är helt fantastiska, lagom cyniska och opålitliga. Mest iögonfallande är Joseph Gordon-Levitt som är brilliant som Brendan, filmens detektiv, och The Brain, Brendans andra hand. Brendan sätter ihop trådar snabbt som attan och går extrema vägar för att ta reda på allt han behöver veta för att komma längre i sitt sökande. The Brain, som är nog bland den stiligaste karaktär jag sett i en film, kompletterar Brendan med information och genom att hålla honom på spåret.

 

Att Brick utspelar sig i high-school miljö är perfekt opassande t.ex karaktärer respekterar ”bossen” som om han vore den största och farligaste gangsterbossen i området, precis som i de allvarliga gangsterfilmerna. Jag säger dock inte att Brick är en oseriös film, för det är den verkligen inte. Den har en perfekt blandning som ibland är relativt mörk även fast man skrattar till då och då i de mest spända situationer tack vore den klockrena dialogen.

 

Brick är verkligen en film i särklass som underhåller hela filmen ut och i de flertal gånger man ser om den.


Skriven av Nikokicken


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0