Dagens tips - Slaughterhouse Five


Titel: Slaughterhouse 5 (1972)
Regissör:
George Roy Hill
Skådespelare: Michael Sacks, Valerie Perrine, Eugene Roche mfl.
Trailer

Slaughterhouse 5, eller Slakthus 5, är en filmatisering på den klassiska novellen skriven av Kurt Vonnegurt Jr. Den är helt okronologisk i storyn, och det är detta som gör denna film extraordinär. Handlingen som till en början handlar om andra världskriget, utvecklas så småningom till något mycket mer komplext och förvånansvärt.

Billy Pilgrim, som är huvudpersonen i denna fantastiska novell och filmatisering, är en soldat mitt uppe i andra världskrigets hetta. Han blir tillfångatagen och får bevittna bombningen av den tyska staden Dresden, där han sitter som krigsfånge i källaren till Slakthus 5. Men något är speciellt med Billy; han har befriats från tidens makt, och reser fram och tillbaka i tiden i en oroväckande fart. I filmen får vi följa Billy och allt vad hans strapatser innebär inte bara i andra världskriget, utan också som ett utställningsexemplar på ett zoo på planeten Tralmafadore, som gift med den välställda Valencia och väldigt mycket annat underligt.

Filmen utspelar sig som sagt i okronologisk ordning, dvs. att filmen "hoppar" mellan olika händelseförlopp i Billys liv. Detta faktum gör filmen mycket intressant och aldrig uttråkande. Det lyfter också fram en sorts övergripande röd tråd, som är full med visa och moraliska antydningar.

Dock kan jag tycka att karaktärerna är aningen svaga, men som Kurt själv uttrycker sig i boken, "En av de stora bieffekterna av krig är av-karaktäriserandet av personer", så finns det kanske en anledning till detta. Med tanke på det så gör det inte så mycket att personligheterna hos karaktärerna kan vara svaga och intetsägande, då filmen kompenserar detta på ett mycket bra sätt med sina genomarbetade miljöer och klockrena manus.

Iochmed att filmen utspelar sig i okronologisk ordning är övergångarna nyckel-effekterna i Slakthus 5. Mycket jobb har som sagt även lagts ner på miljöerna, och för att vara en film från 70-talet är den mycket bra gjord.

Personligen skulle jag rekommendera denna film, men framför allt boken, till personer som vill uppleva något annorlunda. Man skulle kunna kalla denna godbit till klassiker för en riktig "think outside of the box"-film.


-Koffmaestro



Kommentarer
Postat av: Anonym

vart kan jag ladda ner skiten!?

2010-10-25 @ 23:15:41
Postat av: anonym

piratebay föörfan!

2010-10-25 @ 23:30:53
Postat av: Öv3rj4g3t

Nej, det är ju olagligt. Köp den!

2010-11-09 @ 00:41:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0