Dagens tips - Blue Velvet


Titel: Blue Velvet (1986)

Regissör: David Lynch

Skådespelare: Kyle MacLachlan, Laura Dern, Isabella Rossellini,
Dennis Hopper mfl.

Trailer

 

Blue Velvet är en av David Lynchs tidigare filmer och den andra filmen Kyle MacLachlan spelar i. Filmen satte fart på Dennis Hoppers karriär igen och visade omvärlden att Isabella Rossellini inte bara var en modell och kosmetiker. David Lynch fick även en Oscar för bästa regissör tack vare denna film.

 

Blue Velvet handlar om Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) som en dag hittar ett öra av en människa på marken. Han går direkt till polisen med örat och fortsätter med utredningen på egen hand.  Han får även hjälp av Sandy Williams (Laura Dern) som får insiderinformation av sin far, som är polis i staden. Jeffreys nyfikenhet och initiativ leder honom till den mörka och kriminella undervärld staden besitter.

 

Som med alla Lynchs filmer så är Blue Velvet ytterligt gripande nästintill direkt. Stämningen som finns i hela filmen är både obehaglig och spännande, och man vill aldrig att det ska ta slut. MacLachlan spelar Jeffrey helt lysande; hans ovisshet och nyfikenhet gör en själv lika insatt som han. Dennis Hoppers karaktär är helt makalöst skrämmande. Aldrig tidigare har jag sett en så vrickad karaktär och Hopper förtjänar konstant eloger för denna roll.

 

Blue Velvet är bland Lynchs finaste verk som ena sekunden är vimsigt och ologiskt och nästa sekund mörkt och allvarligt. Ljus och mörker är starka teman i denna film och visar att allt besitter dessa två sidor.

 

Skriven av Nikokicken


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0