Dagens tips - Donnie Darko

Då var det alltså dags igen. Efter en tids väntan kommer här en film som jag tycker ALLA borde se.

Titel: Donnie Darko (2001)
Regissör:
Richard Kelly
Skådespelare: Jake Gyllenhaal, James Duval, Holmes Osborne mfl.
Trailer


Donnie Darko är en film som tar psykiska filmer till en ny höjd. Med dess åttiotals karisma, svängande humör och extraordinära karaktärer är den en grundsten till min filmsamling.

I filmen får vi följa Donnie Darko, en ovanlig kille som har vissa psykiska "problem". En kväll räddas hans liv av en påhittad person i en kanindräkt, som kallar sig Frank. Han blir därför skyldig Frank, och börjar utföra diverse illdåd som Frank ber honom att göra. Den spöklika kaninen talar också om för Donnie att han lever i en oupplyst värld, och att den kommer gå under inom 46 dagar. Samtidigt som han träffar en ny tjej, trappas hans gärningar upp och världens slut närmar sig.

Som ett citat ur filmen antyder; "Dark,Darker,Darko" är Donnie Darko en dunkel film. Den har en smutsig psykotisk känsla, som matchas upp med det absolut magnifika skådespel som Jake Gyllenhaal står för. Kaninen Franks vulgära ansikte och den sprayade texten "They made me do it" är exempel på den psykotiska känsla jag pratar om.

Dialogen är bra, karaktärerna är klockrena, miljön är fantastisk. Det är detta som gör denna film till ett guldkorn i djungeln av film.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0