Dagens tips - Howl


Titel: Howl (2010)

Regissörer: Rob Epstein och Jeffrey Friedman

Skådespelare: James Franco, Jon Hamm mfl.

Trailer

 

Howl handlar om den riktiga händelsen där poeten Allen Ginsbergs dikt ”Howl” blev åtalad för att vara för obscen. I filmen får vi följa rättegången, en intervju med Allen Ginsberg och uppläsningar av dikten som visas i färgglada animationer.

 

James Franco är fullkomligt lysande som Allen Ginsberg, inte bara utseendet som är ganska likt utan även sättet att tala och kroppsspråket har Franco fångat väldigt bra. Som sagt så är filmen uppdelad i tre delar: rättegången, intervjun och uppläsningen av Howl. Rättegången är utfört på ett väldigt spänt och snyggt sätt. Åklagarens frustration blir allt mer underhållande ju mer den eskalerar och ibland vill man ge honom en örfil för hans argument som idag inte håller för en sekund.

 

I intervjun så får vi komma närmare Ginsberg på ett personligare plan. Vi får dock inte följa Ginsbergs hela liv, utan bara det viktiga som hjälper oss att förstå Ginsberg lite mer som person och även uppkomsten av Howl. Intervjun är framförd på ett väldigt välskött sätt; det blir aldrig tråkigt. Det är vanligt med filmer om riktiga personer att de tar upp alla aspekter av den personens liv, detta blir väldigt lät tradigt och ibland kan kännas onödigt. Men i Howl så görs det motsatta.

 

Animationsdelarna i samband med uppläsningen av Howl är en ren kontrast mot resten av filmen. De är färgglada och surreala. De försöker visualisera poesin. Dessa delar blir lika flummiga som poesin, på ett mindre bra sätt. Jag förstår vad de ville få fram med dessa delar, men jag anser inte att det hjälpte att förtydliga poesin, för mig var det fortfarande lika underligt och i vissa fall oförståerligt. Jag tycker dessa delar bryter för mycket med resten av filmen som är väldigt stilren och snyggt filmat.

 

Howl är en egendomlig film och James Franco gör filmen till vad den är enligt mig. Hans prestation gör Howl till en väldigt intressant och ambitiös film. Kompletterat av rättegången så är Howl en härlig och vacker film om en man som ville uttrycka sig på ett eget sätt.

 

Skriven av Nikokicken


Kommentarer
Postat av: Alec

James Franco börjar ju göra många bra filmer det senaste året.

2011-01-21 @ 19:10:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0