Dagens tips - Moon


Titel: Moon (2009)

Regissör: Duncan Jones

Skådespelare: Sam Rockwell, Kevin Spacey mfl.

 

Sam Bell (Sam Rockwell) har snart jobbat på månen i tre år. Hans jobb har varit att hålla koll på maskinerna som skördar helium-3 och att skicka behållare till jorden innehållande ämnet. Och just det, han jobbar helt själv på månen, förutom ”sällskapet” av roboten Gerty (röst av Kevin Spacey). Om två veckor får han åka hem. Han börjar hallucinera vilket leder till en olycka när han är ute med sitt fordon. Han förlorar medvetandet och minns inte kraschen. Gerty försöka övertyga honom att detta är normalt, men Sam är misstänksam.

 

Moon är en enastående science-fiction film. Den fångar så många viktiga element och fogar samman dem till en makalös upplevelse. Känslan av isoleringen som Sam upplever är genuint framställd och Sam Rockwell levererar denna känsla med sitt imponerande skådespeleri. Kevin Spacey som röst till Gerty är även ett fantastiskt val. Hans kalla och melankoliska röst passar perfekt som robot.

 

Soundtracket är skapat av Clint Mansell (Requiem For A Dream, bl.a.). Det är så snyggt och förstärker verkligen den intensiva och isolerande känslan. Även fotot och effekterna är extremt vackra och väldigt välgjorda för att vara en debut.

 

Som science-fiction film är Moon som sagt speciell och visar en kanske realistisk bild av människans utforskande i rymden, men även ifrågasätter den.

 

Berätta här vad du tyckte efter du sett den!

 

 

 

Psst, ni vet väl att vi finns på Facebook också?


Kommentarer
Postat av: cool_man_89

den verkar ju awesomesauce! är det en indieproduktion elle`?

2011-02-09 @ 19:30:48
Postat av: Cinemera

Inte direkt indie, men visades flitigt på filmfestivaler innan den kom till biografer. Inte visats i Sverige tror jag inte.

2011-02-09 @ 19:44:20
URL: http://cinemera.blogg.se/
Postat av: chris

Riktigt bra film det här.

2011-02-12 @ 00:07:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0