Dagens tips - Permanent Vacation


Titel: Permanent Vacation (1980)

Regissör: Jim Jarmusch

Skådespelare: Chris Parker, Leila Gastil, John Lurie mfl.

Trailer

 

Permanent Vacation är Jim Jarmuschs första långfilm. Det var med denna han skapade sin originella stil som syns i alla hans filmer: försumliga miljöer, möten med udda människor bland annat.

 

Filmen handlar om Allie (Chris Parker) som är på permanent semester. Hans far är frånvarande och hans mor på mentalsjukhus. Allie drar omkring i Manhattan och reflekterar över livet och dess mening samtidigt som han stöter på flera karaktärer.

 

Detta är som sagt Jarmuschs första film, vilket syns väldigt tydligt på ett både positivt och negativt sätt. Det är en väldigt personlig och unik film med ett par intressanta, minnesvärda scener och ett magiskt soundtrack. Vissa dialogscener är helt briljanta medan vissa andra känns lite meningslösa. Den växlar mellan att vara intressant och tråkig, vilket gör den ensam i sitt slag på sitt sätt.


Stämningen finns dock där, och detta gör den sevärd. Allie är en väldigt unik karaktär (dock är hans röst ansträngande att lyssna på ibland) som förstärker filmens känsla och budskap väldigt noggrant och bra. Det är en debut som har sina brister, men är essentiell för Jarmuschs stil och karriär.


Kommentarer
Postat av: Elias

Jag brukar också göra sådär när jag har tid över.

2011-02-07 @ 18:57:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0