Dagens tips - Sommaren med Monika



Titel: Sommaren med Monika (1953)
Regissör
: Ingmar Bergman
Skådespelare
: Harriet Andersson, Lars Ekborg och Dagmar Ebbesen mfl.


Sommaren med Monika är en gammal svensk klassiker regisserad av Ingmar Bergman. Den sågs som ultrakontroversiell för sina "nakna" scener, något som var tämligen ovanligt 1953. Kanske var det härifrån ryktena om det sexuellt öppna Sverige uppkom.

Filmen börjar med att Harry och Monika träffas på ett café i arbetarklassens Stockholm. Monika är en vild ung dam som gillar att drömma och leva sig bort i amerikanska biofilmer, medans Harry är en mer verklighetsförankrad man. När Monika tröttnar på sin familj och slutar sitt jobb drar hon med sig Harry ut i skärgården. De tillbringar sommaren tillsammans och har det väldigt trevligt i Stockholms skärgård. Men när Monika senare blir gravid bestämmer och deras kläder och mat är slut återvänder de till Stockholm för att gifta sig och bilda familj. Men Monika nöjer sig inte med något och det blir i slutändan Harry som får ta hand om familjen.

Det är alltid roligt med svensk film, och när det kommer till svensk film som på någorlunda sätt har förändrat historien känns det extra spännande. Även fast de nakna scenerna är väldigt tama förstår man någonstans att det var väldigt uppseendeväckande på femtiotalet.

En grej som jag tyckte var väldigt roligt med denna film var att klädstilen karaktärerna i filmen hade. Man ser verkligen likheter med dagens mode, och Monikas klädstil är riktigt snygg faktiskt.

Ett tips till alla som är intresserade av svensk film, eller bara av svensk nutidshistoria. Se den dock helst med text eftersom ljudkvalitén inte är den bästa, och för att man inte alltid uppfattar allt vad de säger i filmen.

-Koffmaestro

 


Psst, ni vet väl att vi finns på Facebook också?

Kommentarer
Postat av: Daniel

Ingmar, för bövelen. Ingmar!

2011-02-19 @ 19:28:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0