Dagens Tips - Memento



Titel: Memento (2000)

Regissör: Christopher Nolan
Huvudskådespelare: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss och Joe Pantoliano
Trailer

Denna film är regisserad av Christopher Nolan, och även skriven som en novell av hans bror Jonathan Nolan. Memento är väldigt speciellt uppbyggd, eftersom "halva" filmen spelas upp baklänges.

Leonard (Guy Pearce) lider av ett syndrom som innebär han inte kan komma ihåg någonting mer än ett kort tag. Detta blir ett ganska stort problem eftersom han samtidigt jagar sin frus mördare. Men smart som han är använder han sin kropp som ett anteckningsblock genom att tatuera in ledtrådar i utredningen. Samtidigt som man får följa hans strapatser i utredningen får man paralellt följa hans liv innan händelsen. Och just det, en av historierna går baklänges.

Det är ingen underdrift att säga att Memento är en riktig tankenöt, men inte på ett sätt som gör den ofattbar såsom t.ex. Mullholland Drive. Det är snarare lite triggande att alltid behöva sitta och tänka till, och inte bara sitta och glo. Att sedan få sina teorier sågande och att ett ljus går upp är bara mer taggande och du kan inte låta bli att le när du förstår hur allt hänger ihop.

En skön scen ur filmen är när Leonard springer och tänker "Okay, what am I doing?". Samtidigt ser han en annan kille som springer och tänker "I'm chasing this guy", för att sedan vända om och kuta som attans när han ser att killen håller i en pistol och skjuter mot honom "Nope, he's chasing me". Det scener liknande denna som gör filmen rolig att se på och håller modet uppe även i de mest komplicerade delarna av filmen. 

Personligen avskyr jag Guy Pearce, men i denna film kan jag inte ta credden ifrån honom. Dock finns det en annan karaktär jag älskar i denna film -Teddy- som spelas av Joe Pantaoliano. Man vet liksom aldrig riktigt var man har honom och han har en allmänt skön stil, och hans karaktär utvecklas från ganska konstig till väldigt betydande i filmens upplösning.

Ett hett tips för er som gillar "Mind Fuck" filmer och tankenötter, men även ett allmänt tips eftersom denna film är så pass bra och annorlunda.

-Koffmaestro

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0